Alaska 2016

Alaska 2016

Reseberättelse Alaska 2016-06-20—07-16

En fantastisk resa som pågår i 23 dagar med en bredd på äventyr som man bara kan drömma om. Med bil åker vi genom ett fantastiskt bergigt landskap. Vi åker ut på havet från Seward, på valsafari, där vi ser knölval, sjölejon, vithövdad havsörn, säl, lunnefåglar. Tar färja till ön Kodiak. Där flyger vi iväg med sjöflyg på björnsafari till Hallobay. På utflykten passerar vi 17 björnar på nära håll.

Vi åker upp i bergen med en liten buss och besöker koppargruvan I Mc.Carthy, gör glaciärvandring och forsränning, Vi tar oss tvärs över landet till ytterligare en nationalpark, Denali, för att se björn, murmeldjur, jordekorrar och älg. Därifrån tar vi tåget tillbaka till Anchorage. Där ser vi kungsörn, berguv och lodjur.

På resan varvar vi boendet mellan att tält, bo på hotell, Bed&breakfast . Vi färdas med cykel, små pontonplan, tåg, färja, buss, hyrbilar, minibuss, gummibåt, inrikesflyg och vi tar oss fram till fots.

Vår reseledare Bosse Björnsäter var helt fantastisk, nyfiken, intresserad, engagerad och hade en skön humor. Hans kunskap om botanik var ovärderlig. Samt hans långa erfarenhet av Alaska och att resa där, är värdefull för oss alla. Jag vill tacka Pathfinder travels  för ett mycket bra researrangemang.

Dag 1-3

Lämnar Sundsvall för Arlanda dagen före flygningen över Arktisk.  Vi flyger till Anchorage via Frankfurt. Anländer till Anchorage efter en nio timmar i luften. Åker direkt ut till Arctic Fox Inn, äter en go middag på en Mexikansk restaurang. Dag 3 före vi lämnar Anchorage stannar vi till för att handla gas och kompletteringshandla. Vi reser mot Seward. Passerar bl.a. Glaciären Portage, Vackert landskap med fjordar och berg. Kommer ner till Seward på kvällen. Vi installerar oss i hotellet och äter en god middag. Vi passar även på att ta en promenad i hamnen för att titta på havsuttrarna som ligger och knäcker musslor.

Dag 4-6

Dag 4 Gör vi en valutflykt i Kenai Fjords Nationalpark. Vi åker båt hela dagen. Vi ser några vithövdade havsörnar. Lunnefåglar, nordamerikanska skarven, sjölejon, sälar och massor av knölval som dyker och som hoppar upp övervattenytan. Vi far in i Aialik bay, mot en av otaliga glaciärer. Vi ser hur den kalvar och far vidare mot Fox Island där vi kliver iland och blir serverade en go middag. Efter denna dag på havet tar vi och firar vad vi varit med om på en pub. Dagen efter lämnar vi Seward och far till Homer. Vi passerar exitglaciären och en ryskortodox kyrka. Det är få som vet att Alaska har tillhört Ryssland fram till mitten av 1800-talet. Vår första tältnatt går galant och på morgonen lämnar vi med färja för Kodiak. Resan tar 9 timmar och vi spanar på däck hela resan. Ser stormsvala, tretåigmås och stormfåglar. Några knölvalsutblås ser viockså. Vi anländer till Kodiak i mulet väder. Det mulna vädret är normalt här ute. Söker upp vår campingplats och njuter av fukten.

Dag 7-9

Efter en typisk amerikansk mättande frukost handlade vi lunch och far vi ut mot Fossil bay vid havet. Vi hittar några fossiler och går på en vandring runt udden. På vägen hem kör vi vilse ut på ett kalhygge. Tack vare det ser vi ”blacktail dear”.  Dag 8 är björnens dag. Vi flyger med små pontonplan till Katmai nationalpark och Hallo bay. De har räknat upp emot 42 björnar området. Under dagen passerar vi 17 på nära håll. Helt fantastisk upplevelse. Vi flyger tillbaka till Kodiak och avslutar med en go middag. Vi lämnar Kodiak på morgonen därpå, denna fuktiga ö.  Det har varit mulet och regnat hela tiden. Vi tar inrikesflyget till Anchorage för att flyga vidare till Cordova. Denna stad som bara går att nå med flyg eller båt. Vi bor på en pråm som ligger på land. Avslutade dagen med att äta en underbar god middag med kungslax. Så gott!

Dag 10-11

Det var hit till Cordova som järnvägen gick från Mc.Karthy via ”one million dollar bridge” under glansdagarna 1909-1938. Idag tar vi oss till deltat och ”one million dollar bridge” Efter att vårfloden slet bort delar av bron så får vi åka båt en bit. Vi ser den vithövdade havsörnen, Trumpetar svanen. Vi ser mycket spillning av björn längs vägen. Vi besöker bron och glaciären. En mycket fin dag.

Vi vaknar till mulet väder dag 11 idag tar vi oss upp på ett berg. En skön vandring, försöker få napp i sjön, men icke. Tar oss ner till Alaska hotell och en go öl. Firar Christers födelsedag. På kvällen äter vi en god middag med dryck.


Dag 12-14

Idag lämnar vi Cordova för att ta oss till Chitina via Valdez. Vi flyger över hav och berg, vi tar en x-tra rundtur över en glaciär. I Valdez väntar oss en minibuss. Vi åker över The Thamson pass, så vackert. Vi når Chitina på kvällen. En helt underbar liten by med ett hak som bara finns på sådana här platser. Ett hotell, en bar, några få hus.

På morgonen före vi fortsätter färden mot Mc.Karthy, bestiger vi en kulle med utsikt över Chitina. Vi far över Copperriver med dess laxsnurror. Vi reser våra tält när vikommer fram precis före det börjar hellregna. Vi far iväg på en rundvandring i den nedlagda Kennicottgruvan.

Dag 14 idag tar vi och åker forsränning nedför Konnecott River och Nizina River. Badar i Nizina River och tar flyget tillbaka till Mc.Karthy. Ikväll äter vi en god middag.Dag 15-17

Idag är det 4 juli. Vi besöker 4 juli paraden, på eftermiddagen åker vi upp på Rootglaciären. En helt fantastisk glaciärvandring men underbart väder. En av resans höjdpunkter för mig, så njutbart.

Dag 16 Packar vi ihop våra tält för att lämna Mc.Karthy för att resa mot Denali nationalpark. Vi passerar Chitina för lunch. På kvällskvisten når vi den religiösa staden Glennallan. Speciellt här är att det inte säljs någon alkohol i staden. Vi tar in på hotell och övernattar. Nästa morgon fortsätter vi med bil till Denali nationalpark. Det tar hel dagen och vi åker längs Denali Highway igenom det Alaskiska landskapet, med berg, floder och siktagran. Efter två dagars bilfärd är vi framme i Denali.

Denali 6190 möh Mt.Kinley

Dag 18-20

Vi åker in i Denali med deras bussar. På resan ser vi bl.a. ren och björn. Tyvärr är det mulet så vi får inte se skymten av berget Denali denna dag. Efter sex timmars bussresa inklusive uppehåll är vi framme vid Campingen. Den ligger i en vacker sluttning mot Denali. På kvällen lyssnar vi på en föreläsning om Denali.  Mycket intressant. På morgonen vaknar vi och kan se hur Denali börjar visa sig. Helt fantastiskt att se detta 6190 meter höga berg växa fram. Världens högsta berg från fot till topp 5.500 meter. Idag bestiger vi Wickersham dom. Med en gudomlig utsikt mot Denali. Vi avsluta dagen med några öl och drinkar hos Jonni i baren. På vägen till campingen ser vi en riktigt Alaska älg. Nästa morgon vaknar vi till en fantastisk vy över Denali. Så vackert, så stolt står hon där och bara lyser vit av snön. Idag tar vi bussen till Eilstone. Vi bestiger ett berg full av jordekorrar och njuter av den vackra utsikten. På kvällen lyssnar vi till en föreläsning om fåglar.


" If you listen to the nature, you will know what you have to do".

21- 23

Sista morgonen i Denali. Vi tar bussen tillbaka till entrén. På vägen ser vi flera björnar. Vi övernattar sista tältnatten vid entrén till nationalparken. På morgonen tar vi oss till järnvägsstationen. Vi kliver på Alaska railroad som tar oss ner till Anchorage. En bekväm resa genom landskapet, vi äter lunch på tåget och njuter av landskapet utanför. Efter en natt på hotellet och frukost drar vi iväg mot ett träsk för att spana på fågel. Vi åker dock fel och hamnar istället på en berguvs spaning. En berguv sitter strax bredvid vägen. Häftigt. Vi besöker träsket och sedan bestiger vi Flat top mountain. Vi ser en vidunderlig utsikt över Anchorage. På kvällen bestämmer vi att vi åker och spanar på uven igen. Vi ser ingen uv men däremot ett örnbo med två ungar och ett fantastiskt möte med ett lodjur.

24-26

Sista dagen i Anchorage. Vi har hört ryktet om en strandad val. Vi hyr cyklar och tar oss mot valen. Vi når inte ända fram men ser valen på distans, en häftig utflykt blev det i alla fall. Eftermiddagen använder vi till att handla och att ta en öl. På kvällen blir det avslutning med crabfish. Och en avslutningsdrink på Hilton hotell skybar. Morgonen efter drar vi ut till flygplatsen. Vi tar flyget via Frankfurt till Arlanda. Jag övernattar på Arlanda före jag tar tåget hem till Sundsvall nästa morgon.