Frankrike Tyskland 2017

Frankrike Tyskland 2017

Reseberättelse från resan  Frankrike Tyskland 2017-05-22—06-07

En resa som jag och Elisabet gjorde med tåg runt i Europa, från Göteborg via Köpenhamn till Paris. Vidare till Colmar i Alsace och Cochem i Moseldalen.

Vi stannade till en dag i Köpenhamn gick runt i city och togbl.a. en smörebröd. I Paris var vi i fyra dagar och njöt av storstadspulsen. Vi såg alla stora turistattraktioner. I Colmar cyklade vi mellan de olika småbyarna med sina vingårdar. I Cochem gjorde vi samma sak. Skönt tempo och njutbara cykelvägar, en del vinprovning och bara vara. Vi övernattade på hotell och pensionat samt hyrde lägenhet. Allt funkade hur bra som helst.

Dag 1-2 Göteborg - Köpenhamn - Paris

Före själva resan stannar vi till i Göteborg, jag springer Göteborgsvarvet och vi hälsar på barn och barnbarn. Sedan tar vi tåget till Köpenhamn, vi hyr ett rum mitt i centrala Köpenhamn. På eftermiddagen tar vi en promenad längs Ströget ner till Nyhavn och Saluhallarna "Torvehallerne". Där äter vi en god smörebröd.

På morgonen efter kliver vi på tåget tidigt på morgonen, i huvedbanegården. Vi åker första sträckan till Hamburg, via Rödby-Puttgarden. Mellan Hamburg och Köln åker vi ett kokhett tåg utan AC. I Köln letar vi upp en restaurang, äter och sedan hinner vi att ta oss en snabb titt på Kölnerdomen, före vi sätter oss på snabbtåget Thalys som susar fram mot Paris i 300 km/h. Tåget går via Liege och Bryssel till Paris. Vi lämnar Köpenhamn 7:00 och är i Paris 21:30 vi checkar in på Hotel Parisiana.

Dag 3-5 Paris

Paris denna underbara stad. Folkvimmel med daglig puls. Kvinnan som kommer med salladslökar i handen, som hon köpt i grönsaksståndet ute på trottoaren. Småklungor av personer som står och gestukulerar och pratar med varandra.. Vesporna som korsar sig fram mellan bilar, fotgängare och korsningarna. Alla dessa poliser som finns ute i vimmlet för att skapa rygghet och för att avskräcka terroratacker.

Vi bor vid Gare du Nord. Därifrån tar vi oss gående runt hela centrum. Dag ett tar vi oss söderut ut mot Notre Dame och Ile S´Louis. Målet är att besöka en berömd glassbar. Det slutar med att vi tar ett glas vittvin i en kvarters krog. Vi går förbi Louvren. Det är fullt av turiser, vi tar tar oss längs La Seine till Plats de La Concorde. Vi går en affärsgata via operan tillbaka till Hotellet. Dag två drar vi upp till Montmartre, där de berömda målarkvartere finns. Vi går in i den stora kyrkan Sacré Coeur. Vackert och andagligt. Vi tar oss vidare till en park, Parc Monceau, där ligger vi en stund och dåsar, före vi tar oss tillbaka till hotellet..

Sista dagen i Paris tar vi och styr mot Champs Elysées, Triumfbågen och Eiffeltornet. Vi stannar till vid några vin stopp och ett lunch stopp.  På vägen hem besöker vi det berömda biskvi bageriet Ladure, för en smakupplevelse.

Dag 6-11 Colmar

Efter tre dagar i ett varmt Paris (35 grader) tar vi tåget till Colmar, en resa på drygt två timmar mot Alsace.Vi letar oss fram till vårt lägenhetshotell (Pierre &Vacances Resident), Går ut och utforskar den vackra staden med en fantastisk vacker statskärna. Vi hyr cyklar i fyra dagar.

Nästa dag tar vi våra cyklar och  drar iväg på vår första utflykt mot norr. Perfekta cykelvägar för oss ut från stan mot vindistrikten.Vi cyklar mot Riquenwihr. men hamnar först på en kulle med en Amerikansk krigskyrkogård från andra världskriget. jag undrar hur många som stöp mot nazismen i Europa under kriget? Det är varmt över 30 grader så vi struntar i att dricka vin tan dricker vatten istället. Vilken underbar by Riquenwihr är, stockhus i olika färger. Lite turister förståss. Men inte så det stör. Efter en tur på drygt 45 km är vi hemma i Colmar och äter vår självlagade middag på vår balkong.

Dag 2 i Colmar cyklar vi en kortare sträcka mot väster till byn Turckheim och Ammerschwihr. Vi cyklar över småkullar med rader av vinodlingar. Vi har med oss något gott att äta och fyller på med glass under resan.

Dag 3 tar Elisabet en vildag med shopping i Colmar. Jg passar på att cykla österut från Colmar längs kanalen mot Holzwihr. Lugnt stilla flyter vattnet. Det simmar bävrar och piphönor i kanalen. Där vattnet strömmar står storkar. Stannar till i Holzwihr och tar en go öl. Vi avslutar kvällen på vår balkong och bara njuter.

Dag 4. Idag cyklar vi tillsammans söderut mot Eguisheim. Mer eller alla byar har en stadskärna med korsvirkeshus och en ringmur runt omkring sig. Dagens lunch består av en underbar stor glass. Vi följer floden La Lauch tillbaka till Colmar. Vi avslutar dagen med att lämna tillbaka cyklarna och handlar mat till vår tågresa nästa dag.

Dag 11-15 Cochem -Sundsvall

Vi lämnar Colmar på morgonen med tåg via Strasbourgo-Saarbrucke-Trier till Cochem. Vädret är fortsatt med oss med strålande sol och varmt. Cochem är delat mitt itu av floden Mosel. Branta strandsidor gör det ypperligt att odla vinrankor på skifferjorden. Borgen Reichsburg Cochem dominerar staden. Vi bor på Pension Regina.

Dag 1 hyr vi cyklar och cyklar nedströms Mosel. Vid klotten tar vi lilla cykelfärjan öveer Mosel. Vi fortsätter till Pommern och vänder tillbaka efter en öl i Treis-Karden.På kvällen äter vi en god Bratwurst med pommes.

Dag 2 Tar vi en Cochemdag. Vi går runt i staden och besöker först Reichsburg Cochem och tar en guidad rundvandring. På eftermiddagen besöker vi en vingård och testar olika viner. På kvällen tar vi oss en god schnitzel.

Dag 3 är det dags att cykla motströms till Senheim. Vi cyklar dit på den södra sidan om Mosel och hem på den norra. Vi tar ett gott glas vitt vin före vi vänder hemåt. vi avslutar kvällen med en god pizza.

Nästa morgon kliver vi upp redan före fem på morgonen för att påbörja vår resa hem. Vi börjar med att byta tåg i Koblenz därifrån tar vi tåget till Hamburg. Vi får byta tåg i Flensburg och Fredricia i Danmark, före vi kommer fram till Köpenhamn. Vi byter tåg där som tar oss över Öresundsbron till Malmö. Där kliver vi på nattåget till Stockholm.

På morgonen kliver vi av tåget efter god natts sömn. Tar oss till MC Donalds för en go frukost före vi sätter oss på Sundsvallståget. vi är hemma till lunch.


Sammanfattningsvis är det en helt suverän resa. Med tågets tempo tar vi oss runt i europa, vi hyr cyklar och kan ta oss runt i närområdena. En semester i lugnt tempo och miljövänligt. Det visar att man kan resa utan stor miljöpåverkan långa sträckor.


Boende

" Vi gör en miljövänlig resa i Europa med tåg och cykel".