Georgien 2014

Georgien 2014

"Gamajoba" Georgien 2014

En tre veckors tripp till Georgien med min syster Rosmarie och min svåger Bernt. Vi börjar resan i huvudstaden Tbilisi, reser sedan med nattåg till Svaneti. Uppe i bergen besöker vi byarna, Mesti och Ushguli. Vi tar en kort tripp till Gonio, för att ta oss ett dopp i Svarta havet. Sedan reser vi med mashrukas (minibuss) österut genom Georgien, till ett vindistrikt och den lilla byn Signagin uppe på en kulle. En helt fantastisk resa med så mycket olika innehåll och upplevelser utöver det vanliga.

Tbilisi

Vi börjar vår resa med att vi flyger från Arlanda via Riga till Tbilisi. I incheckningen träffar vi på en reseledare som ska guida en grupp svenskar i Georgien. Vi nyttjar tillfället att fråga en hel del om Georgien. På flyget mellan Riga och Tbilisi får vi vårt första äventyrliga inslag på resan. Jag vaknar till av ett skrik i planet, jag ser två bleka ben höjas mot taket. Flygvärdinnor rusar till, syrgas plockas fram. När ljuset tänds ser jag att Rosmarie står och håller i Bernts ben. Bernt har antagligen råkat ut för blodtrycksfall. Allt lugnar ner sig, vi anländer till Tbilisi mitt i natten. Vi gör statsrundvandringar, bestiger kullar runt staden, kyrkor. Denna vackra stad där gammalt möter nytt. Vi får uppleva en jordbävning. Vi besöker även Mtskheta som ligger strax utanför Tbilisi.

Mestina

Vi tar nattåget till Zugdidi, i västra Georgien. Dessa tåg som kommer från Ryssland, gör att resan påminner om att åka transsibiriska järnvägen. På tåget hamnar vi i samma kupé som Georgi.  Han och hans mamma ska tillsammans öppna ett guesthouse i Ushguli. Vi blir inbjudna att bli deras första gäster.

Mestina är en vacker by på ca 1400 möh. Byn omges av vackra höga alpina berg. Bebyggelsen i Mestina består av blandat gammalt och nytt. Vi bestiger berg, vandrar till Glaciärer och vandrar runt i Mestina. Här upplever vi vårt andra äventyr när jag  får samma symtom som höjdsjuka under tre nätter. Vi stannar där i sex nätter.

Ushguli

Vi tar en tripp upp till Ushguli. En by som ligger på 2200 möh. Man kommer endast dit med jeep. Det sägs att det är Europas högst belägna by där det är bofast befolkning året runt.  Det är som att hamna i medeltiden. Dessa gamla hus byggda av skiffer, vakttornen från 1200-talet , och dom leriga gatorna. På kvällen kommer korna in i byn för att mjölkas. Före de släpps ut på morgonen mjölkas de igen. Vi bor i Georgi och Lydias guesthouse, de första gästerna i guesthouse Kachari ! Då toalettens avlopp ej var färdigt fick vi använda oss av utedass. Vi vandrade till Shkaraglaciären, Shkara Georgiens högsta berg. Vi besteg en topp på 3000möh  och vandrade runt omkring Ushguli. i stannade där i fem nätter och njöt av ett fantastiskt landskap.

Batumi

Vi tog jeepen ner till Mestia för en övernattning före vi fortsatte med minibuss till Batumi. Eller strax söder om Batumi till Gonio. En badort vid Svarta havet. Kulturkrocken blev dock väldigt stor. Från de höga orörda bergsbyarna ner till detta turistmecka. Vädret var inte så badvänligt. Vi doppade oss en kväll för att nästa dag ta oss vidare mot Signagi

Signagi

En bussresa på 9 timmar genom hela Georgien från Svartahavet till vindistriktet i öster. Signagi en liten by på en kulle mitt på slätten. Helt underbar utsikt, byn var restaurerad utifrån Italiensk förebild. Man kunde tro att man var i Italien. Men priserna var bara hälften. Vi for runt och besökte vingårdar och provsmakade vin. Vi bara var, njöt av tillvaron, drack vin, åt god mat. En helt fantastisk liten by. Vi stannade i fyra nätter före vi tog oss tillbaka till TbilisI. Därifrån tog vi flyget hem till Sverige igen.