Grönland 2013

Grönland 2013

Efter att jag drömt om att få paddla kajak bland isberg i över trettio år, så var det äntligen dags för min drömresa. Jag skulle åka till Grönland. Laddad flög jag iväg på denna resa. den blev inte alls vad jag hade väntat mig. Den blev så mycket bättre!! En 11 dagars resa via Reykjavik. Fyra dagars paddling bland isberg, två dagar med vandring upp på berg med fantastiska utsikter. Med en grupp som visade sig bestå av mig och guiden Lorenzo! Privat guidning bland isberg, inte illa! En och en halv dag sol. Regn  de övriga dagar, med storm , dimma och regn, regn och regn. Men ack så vackert, alla dessa vädertyper, var för sig. En fantastisk guide som anpassade programmet efter väder och vind.

Jag flög från Arlanda via Reykjavik till Narsarsuaq. Inflygningen över Grönland kunde inte bli bättre. kanon klart och vyer som tagna ur en turistbroschyr. Helt fantastiskt, jag och de andra resenärerna kutade runt i planet från ena till andra sidan för att fotografera. Väl i Narsarsuaq mötte några guider upp på flygplatsen. Vi var tre grupper. En grupp med Brian (dansk) och Chriss (amerikanare) skulle vandra och paddla. Jag, två kanadensare och två tyskar fick sätta oss i en ribbåt och dra iväg över fjorden. Den ena tyskan hade blivit av med väskorna under flygresan. Hon skulle få låna kläder tills väskan kom.

Dom förklarade att min guid skulle möta mig när vi kom fram till Narsaq.

Efter en timme kom vi fram. Där mötte guiden Lorenzo mig. Jag frågade var de andra i gruppen var. Har ingen sagt något? undrade Lorenzo.  Då har du en överraskning, det är bara du och jag! Va, hur kul kan det vara, nä jag åker hem var första tanken! Men vi snackade och käkade middag som han lagat. Och smaskade på en go nybakad äppelkaka. Det här bådar ju gott med så god mat. Efter att ha gått igenom packningen med honom så kröp jag ner i min sovsäck helt slut. Somnade gott på en gång. Trots att det är fyra timmars tidsskillnad.

På morgonen blev det en sista dusch och frukost. Sen drog vi ner till hangaren med vår packning. Där fanns redan allt annat inkl. mat. Den mesta maten transporteras till Grönland från spanien. Företaget är spankst. Men färskvarorna köps här. Det är ingen moms på Grönland men allt som transporteras dit är dyrt. Ex ett kilo frukt närmare 100 kronor. Vi packade i upp emot två timmar innan vi var nöjda och hade fått plats med allt. Sen började vår tripp.

Solen sken och det var varmt och gott. Vi började med att paddla över en fjord i ca en och en halv timme. Vi tog en fika pausmed bröd, sylt, sallad.nötter.

På Grönland är det 3,5 m tidvatten, så vi var tvungna att flytta upp kajakerna hela tiden. Vi paddlade vidare, men såg en kvinna och en man som ropade till oss från stranden. Dom undrade om vi ville ha lever från en säl som dom höll på att flå. han ville också varna oss för att det blåste storm runt udden.

Han tyckte inte att vi skulle fortsätta paddla utan vänta tills i morgon.

Vi fortsatte dock för att se hur stora vågor det var. Och det var stora vågor! Kajakerna studdsade upp och ner. Jag hade aldrig paddlat i så stora vågor. Vi beslöt att paddla snett mot vågorna de 5 km som det var till andra sidan fjorden. Det kändes bra trots att vågorna bröt över kajakerna och slog mot magen. Vilken paddling, häftigt. Eller som Lorenzo skrek "Greenland paddling, thank you Thomas"

Allt gick bra och vi kom fram till Qingaarsuup nunaa. En liten ö med "Fisherman hous" En liten gamal fallfärdig övernattningsstuga för fiskare.

Vi käkade middag och gick på kvällsvandring längs stranden med kamerorna. Vi övernattade inne i stugan.

Vi beslöt att stanna kvar på ön ytterligare en natt. Väderrapporten sa att det skulle regna ytterligare två dagar. Vi beslöt att ändra om i programmet utifrån hur vädret var.

Den dagen gick vi upp på ett berg på ön. En häftig utsikt över fjordar med isberg. Det var första gången jag fick kontakt med de Grönländska myggen.  Men jag tycker det var mest flugor, som var överallt i näsa och mun. Regnet öste ner stundtals. Vi snackade mycket om guidens uppgift att hålla motivationen uppe i en grupp när det var sådant väder. Fokusera på bra saker och laga den där x-tra goda maten, bjuda på den där söta chokladen etc.  Allt för att få det där lilla leendet den dagen.

På eftermiddagen körde Lorenzo en yoga timme med mig. Vi snackade och tog siesta.

Vi samtalade också om hur strategin är att hålla i regler för en grupp här ute. man kan inte säga "När du paddlar på Grönland är du alltid fem minuter från döden" då vågar ingen börja paddla. Utan istället säga att paddla längs stranden och nära varandra! Nä just det fem minuter från döden!! Ute på fjorden idag var det nog bara två minuter. Tur att jag inte tänkte/visste det då, då hade jag nog aldrig vågat paddla  där.

idag ska vi paddla en långtur på ca 20 km i hellregn. Men först hade vi sjukvårdsövning. Lorenzo skulle packa ner sin bag, det var trångt och han fick ta i. Då hände det, en kniv skar rakt in i hans hand. han skrek till och jag plockade fram första hjälpen. Vi vart båda oroliga för att han inte skulle kunna paddla. Men med tejp och bandage gick det bra.

Helt fantastiska isberg dök upp, alldeles blå. Det har att göra var i inlandsisen de har varit. De blå har varit långt ner under stort tryck, de vita har varit närmare ytan. Vi såg sälar som nyfiket följde oss på avstånd.

Vi krossade två fjordar och gjorde två korta stranhugg. Att det kan vara så vackert trots att det hellregnar! Vilka berg och grottor, bäckar som föll ner i fjorden.

Sent på eftermiddagen kom vi fram till inlandsisen. Mäktigt och kraftfullt, man kände den kalla vinden som kom från isen. Vi paddla till vår lägerplats, där vi slog upp vårt tält. Lorenzo lagade en god middag. Och vi kröp ner i våra sovsäckar för att hålla värmen.

Regn idag också! Men det började avta. Idag besteg vi ett berg. I åtta timmar vandrade vi . Helt underbart vackert. Vi gick upp mot inlandsisen och hade en helt fantastisk utsikt. Vi såg harar, snösparvar, örn, korp och buskskvätta. Och givetvis sten, sten och sten! Det blev en fotosaffari, vi tog oss tid att dokumentera. Vilken känsla att stå och se ut över denna inlandsis. 110.000år gamal. Som på sina ställen är över 3 km tjock. Skulle den smälta skulle havsytan stiga med 6,1 meter!

En helt underbar vandring med en fantastisk utsikt. Något trötta kom vi till tältet, lagade mat och kröp ner för att sova.

Va!! Vackert väder!! Vaknade till en strålande fin dag! Denna dagen bjöd på en fantastisk vacker paddling. Idag såg vi flera örnar. Havsytan var alldeles spegelblank. Efter allt regnande så var det en helt underbar upplevelse. Vi stannade till på två ställen. Kunde strosa omkring barfota på klipporna. Njuta av solen, de vackra isbergen.

På kvällen kom vi fram till en vik, där fanns ett boningshus och fårfarm. Vi gick upp och frågade om vi skulle kunna tälta vid stranden. Inga problem, de bjöd in oss i sitt hus och vi fick te. Mannen berättade på danska att de var uppvuxna i Narsaq och 2007 hade de flyttat ut hit till Narsarsuaaraq. Föräldrarna hade även bott här. De har 330 får och lever på det. De har två ban som mamman undervisar i hemmet. Var 14:de dag åker de in de 10 km med båt till Narsaq för att handla. Inne i huset hade de en stor 55" TV och barnen tittade på dansk barnprogram. Vilken kulturkrock det var att komma in från vildmarken rakt in i dansk tv :-) De hade även 4 hundar som följde oss under hela vistelsen.

Sista paddeldagen vaknade vi vid 3 tiden av att det stormade. Lorenzo gick upp och la ut stenar på tältduken. Sen kom hellregnet igen. Det bara vräkte ner. Vi packade ner tältet efter den goda frukosten. Vinden, från i natt hade mojnat, och det var aldeles spegelblankt igen.

Vi paddlade över fjorden i tät dimma. Läbbigt att inte se något mer än isberg. I strilande regn nådde vi den andra kusten. Vi hörde hur isberg snurrade runt i dimman. Vi såg några fantastiska isberg.

Vi nådde hangaren där vi hade startat, 6 dagar tidigare. Vi packade upp, städade ur kajakerna. Lorenzo började förbereda för nästa resa. Nästa vecka skulle han paddla med en fransk dam, även hon ensam. Vi tog en skön dusch när vi kom till deras hus. Att det kan vara så skönt!

På kvällen gick vi till hotelet och tog en dansk öl. Vad gott det var!

"Thomas, when you are paddling on Greenland, you are always five minutes from death"

Sista dagen på Grönland! Jag gick runt i Narsaq och fotade. Hamnade på brölopp. och shoppade på de två stormarknaderna som finns. Lorenzo fortsatte att förbereda inför nästa resa. Klockan 11 lämnade jag Narsaq och 17:30 kom nästa resande igen för att paddla med Lorezo. Guiderna har ingen fridag! Utan det rullar på så till september.

Jag åkte ensam med i ribbåten till Narsarsuq, där träffade jag de andra resande. De hade också haft underbara upplevelser.

Vi gick upp på ett berg och fikade medans vi väntade på flyget. Sedan var det dags att lämna Grönland. Det var en helt underbar resa med en massa upplevelser.

På väg hem till Sverige stannade jag en dag i Reykjavik. Passade på att åka ut på valsaffari. Även där regnade det!

Jag kan varmt rekomendera Grönlandsresor som researrangör!