Haslital

Haslital

Susten

Meiringen

Grimsel

Finsteraarhorn

Eiger

Haslital från Brienzer Rothorn

Haslital


Detta är en kärleksförklaring.


Jag har skrivit fakta och lagt upp bilder, men egentligen hade jag velat ta med er hit och vandra tillsammans med er och fått berätta med en innerlig kärlek om Haslital och det jag upplevt där. Ni hade fått uppleva det genom att se, dofta, känna och smaka på mitt Haslital. Bilderna gör inte Haslital rättvisa hur det ser ut i verkligheten. Kanske kan det göra att ni får lust att åka hit någon dag och uppleva det i verkligheten.


Haslital ligger i Berner Oberland. Centralt mitt i Schweiz, i översta delen av Aaredalen. Meiringen ligger nere i dalgången. Med sitt strategiska läge, blev det tidigt en handelsplats för handelsresande på 1200-talet. Handelsresande tog sig över bl.a. Grimsel pass till Italien.


I mitten på 1800-talet började man utveckla turism som kan likställas med hur den ser ut idag. Haslital upplevde en turistbom. Engelsmännen hade en stor förkärlek för orten. 1867 byggdes också den Engelska kyrkan i Meiringen. Det var också här som Sherlock Holmes "dog" när han störtade ner i Rechenbachfallet.

 

Meiringen ligger på 500 möh och bergen runt omkring, är över 2500 möh. Det högsta är Finsteraarhorn på 4274möh.

Det finns mycket populära klättervänliga berg. Här bildades också världens första bergsklättarskola av Arnold Glatthard. Området är även omtyckt för sina fina vandringsleder. Välmärkta leder finns i överflöd att välja på i olika svårighetsgrad.


Skidturismen började utvecklas på 1960 talet med första skidliften. I Hasliberg finns numera ett stort skidområde, där många skidlandslag lägger sina träningsläger.


Visste ni att marängens hemviste är Meiringen. Då en konditor i Meiringen av misstag skapade den första marängen 1720.


Det finns en sägen som berättar att svenskar tog sig, under en hungersnöd, ner till haslidalen och bosatta sig här.


Det är ifrån det här området som J.R.R Tolkien har hämtat sin inspiration för lanskapet som han beskriver i Sagan om ringen böckerna ex. Elrond´s property i Misty mountains = Grimsel Hospiz, och i granndalarna, Celebedil= Silberhorn i Jungfrauberget, Rivendell = Lauterbrunnental


Sista veckan på året har man trychle i Haslidalen. Det är då man jagar ut onda andar, demoner ur dalen. med trummor och koklockor. Det är fest i en hel vecka.

Vill du läsa mer om trychle så klicka på knappen nedan


Om du är nyfiken på min anknytning till Haslital så klicka på knappen nedan.

Klicka på knapparna på respektive dal om du vill ha mer information och se bilder.

Bilden hämtad från alpen-guid.de