Patagonien 2018

Patagonien 2018

Reseberättlse från resa till Sydamerika, Patagonien i Argentina och Chile. Resan är i 14 dagar under tidperioden 181124-181208. Resan arrangeras av Världensresor och reseledera är Bo Björnsäter, lustigt nog samma reseledare som i Alaska. Jag flyger från Stockholm via Amsterdam till Buenos aires till El Calafate. Därifrån med minibuss till Torres Del Paine. Tillbaka till El Calafate och vidare till El Chalten. Vi bor på utmärkta hotel, äter god mat och har jädrans roligt. Vandringarna är några ganska tuffa i höjdmeter och några mer lugna. Programet innebär att du är aktiv varje dag. man hinner med mycket på resan. Vädret är omväxlande, blåser mycket men är största delen av resan mycket vackert. Flygresan mellan Amsterdam och Buenos aires tar 13 timmar och tidsskillnaden är 4 timmar.

Dag 1-2 Sundsvall-Arlanda-Amsterdam-Buenos Aires

 

En lång flygresa Ca 20 timmar,med mellanlandning i Amsterdam. Kommer vi till ett varmt och vårigt Buenos Aires. Vi checkar in och beger oss med taxi till, Rosdale parken. En grön oas i staden. Vi promenerar tillbaka till Hotellet med fika och lunchstopp på vägen tillbaka. På kvällen tar Leif och jag en vandring genom staden till 9 avenyn, obelisken, Place de mayo med flagghalning, söndags marknaden på Calle Defensa. Vi äter en god pizza slise i en gatubar före vi slänger oss ner i en skön säng på hotellet.

 

 

Dag 3-4 Buenos Aires - El Calafate

 

Efter en skön natts sömn intar vi en god frukost på hotellet, Samlas vi för en guidad tur runt Buenos . Vi far först till Place de mayo, känd från bla de galna mödrarna", presidenpalatset. Vi fortsätter med buss till La Boca. Gamla arbetarkvarteren och Boca Juniors hemaarena. Vi åter en god lunch, korv och bröd med den mest fantastiskt goda korven. Vi fortsätter till fartyget Uruguay som räddade Otto Nordenskjöld på Antarktisk.

Efter en stunds vila tar Leif och jag och drar iväg för att växla pengar. Vi stöter på en man som bla varit i Trelleborg, han vet vart man kan växla. Vi hamnar i en väskaffär där de växlar pengar svart. Kursen är dock urusel för små summor så vi skippar detta. På kvällen åt vi en underbar middag.

 

Nästa morgon vaknar vi tidigt, det är dags att flyga till El Calafate. Vi tar oss till flygplatsen, när vi kommer dit är det ett sorl, det är flyygstrejk som slutar 7:00. Men det blir liksom aldrig kaos, på något fantastiskt sätt löser sig allt och vi flyger på utsatt tid mot El Calafate. Här inträffar den ända missen på hela resan. En medresenärs väska, kommer ej fram. Den blir kvar i Buenos Aires. Vi tar in på hotellet och vandrar sedan ner till Laguna Nimez, en fågelsjö med bl.a. flamingos. På kvällen tar vi en god pizza på Pitros.

Dag 5 El Calafate- Torres Del Paine

 

Idag är det en lång bussfärd till Chile och Torres Del Paine. Många långa raksträckor leder oss till gränsen. Sedan några kilimoetrar till, vilka vyer som öppnar sig framför oss. Berg som är över 3000 meter höga från bas till toppen. Kanon väder med sol och blå himmel. Vi instalerar oss på hotellet. All inklusiv är inget fel att njuta av. Vi tar en kort promenad till sjön Nordenskjöld. Vi ser hästar, falkar och en vidunderlig utsikt över sjön. Fantastiska bergsformationer. På kvällen äter vi en tre rätters middag på restaurangen. De aktiva dagarna gör att man sover ovaggad på kvällen.

Dag 6 Torres Del Paine

 

Idag kliver jag upp 4:45 för att gå ut och fota solensstrålar på bergen. Stöter på en del fåglar och alla harar. Och en stor gråräv. Vi äter en god frukost och påbörjar vår vandring upp till Torres Del Paine .Det är mulet men varmt. Det går ganska lagom brant uppåt och vi håller en bra takt. På slutet av vandringen blir det riktigt brant och stenigt. Men där är det helt plötsligt!! Så vackert det är med glaciärsjön och dessa enorma granit pelare på 2800 möh.

På väg ner öppnar sig molnen och vyn blir desto vackrare, men även varmare. Vi kommer ner och går och tar oss en öl och njuter av dagens äventyr.

Kryper ner i badkaret och njuter. Jag tar en cappucino i baren före middagen. Helgrillat lam. så gott och trevligt. Team Cappucino bildas eller på svenska buspojkarna.

Boende

Dag 7 Valle Francés

 

 I dag kliver jag också upp tidigt för att ta morgonbilder. Idag begär vi oss till Franska dalen. Först tar vi bussen till båten, sedan blir det en båttur på ca 30 minuter över sjön Lago Pehoe till utgångspunkten för vår vandring. Vi går längsmed Lago Skottsberg. Alla dessa fantastiska vyer med bergen runt omkring oss. Det blåser kraftiga vaarma vindar under hela dagen. Vid Camping Italiano delar vi gruppen och vi är fyra stycken som fortsätter upp Franska dalen med Debbie vår guide. Det är brant upp längs stigen. Men väl där uppe möts vi av en högalpin vy, med glaciärer, berg och sjöar. Efter vila och njutning av att bara vara, tar vi stigen tillbaka ner till båten. Rastar på några platser och skrattar som bara den. När vi åker buss stöter vi på Svartbröstad örn. På kvällen intas trerätters middag en sista gång.

 El Chalten

Hote Aalma de Patagonia

 

 

El Chalten Nationalpark

Eco Domos

 

 

Direktlänk till

resebolag

 

"Vi är på 100 möh och högsta topparna är på drygt 3000 möh. Så bergen är 3000 meter höga från foten till toppen"

Dag 8 Torres Del Paine,  Lago Nordenskjöld, El Calafate

 

Morgonfotografering i dag också, dock utan soluppgång. Idag är sista dagen här i Torres del paine och vi gör en kortare utflykt till sjön Nordenskjöld och stora vattenfallet, Salto Grande. Vädret är återigen helt fantastiskt och vi beskådar dessa vackra vyer. Berg, glaciärer och sjöar. Vi ser Guanoco och det vackra vattenfallet Salto Grande. Bara njuter. Tänk att få uppleva allt detta. Vad vacker vår planet är.

Vi äter lunch lite halvsnabbt på hotellet och far tillbaka till Argentina och El Chaltén. Vi hamnar i en stor boskapsförflyttnng, riktigt häftigt. På kvällen äter vi god mat på byn. och kryper ner för en ny äventyrlig dag i morgon.

Dag 9 El Calafate, Glaciar Perito Moreno, El Chaltén

 

Börjar dagen efter frukost med en utflykt till Los glaciares national park. Synen av Glaciar perito Moreno är fantasstiks. Världens vackraste har den kallats. och stor är den. En av få glaciärer som växer fortfarande. Detta pågrund av den gynnsamma väderleken, med myckett snöfall uppe på inlandsisen. tredje största inlandsisen efter antarkisk och Grönland. Vid kanten är den 70 meter hög och fortsätter under vatten yta med ca 150 meter ner till botten. Vi åker längs kanten med båt och får uppleva dess storhet.  Efter det köper vi oss en lunch och sätter oss och tittar på när den kalvar. Efter denna skönhetsupplevelse åker vi tillbaka till El Calafate för att hämta vårt bagage och dra norrut mot El Chaltén.  Vi kommer dit mot kvällen. Vi går ut och tittar på byn, en riktigt klätter by med barer, hostel, och souvenirshopper. 

Vi får vänta länge på en pizza och njuter av en riktigt go en.

Dag 10 Sjön Capri, Cerro  Torro

 

Vaknar till duggregn som fortsätter hela förmiddagen. Till frukost går en servitris och delar ut en skinkskiva, en ost skiva och en banan till alla gäster.Jag undrar vad de har för erfarenheter från tidigare gäster. Idag ska vi knata upp till sjön Capri och se Fitz Roy från närmare håll. Tyvärr så blir det mycket låga moln som trycker ner runt toppen. Så vi ser inte så mycket av berget. Däremot ser vi vart vi ska gå om några dagar, så jag hoppas på bättre sikt framöver. På eftermiddagen öppnar sig molnen i den ständigt pågående blåsten. Men först när vi kommer in i nästa dal. Då släpper molnen runt bergen. Och en helt fantastisk vy öppnar sig med Cerro Torre 3102 möh. Vi vandrar tillbaka till El Chalten. Vilar lite går och turist shoppar lite och planerar vart jag ska knäppa morgonbilder.  Tillsammans med de andra går vi ut och äter en god köttbit förstås.

Huemul utrotningshotat hjortdjur

Dag 11 El Chaltén, Laguna del Desierto

 

Idag klev jag upp tidigt igen för att fota Fitz Roy i morgonljus. Joakim följer med mig och vi får skåda ett fantastiskt skådespel med rödskimrande berg. Efter frukosten drar vi vidare med buss och släpkärra. Vi åker in i nationalparken. Vi ska sova i Eco Dome ett ställe med cupolhus.Vi lämnar kärran där och fortsätter till Laguna del Dessierto.  Namnet kommer av att det finns inget levande i sjön.Vi åker med en katamaran över sjön till Gran Glaciar Vespignani. Vi vandrar ca 5 km upp till glaciärfoten och får en fin vy över Ökensjön.Vi tar båten tillbaka och åker någon kilometer för att ta en vandring upp till Glaciar Huemul.  och vart annars än här ska man möta en huemul. Vi tar bussen tillbaka till Eco Dome och checkar in i vår Dome. Läckert med tältduk och viss isolering samt med utsikt över Fitz Roy. Vi avslutar dagen med att äta en god tre rätters rätt.De hade tänt en brasa i kaminen när vi kom tillbaka. Vi klev upp ganska omgående för att fota natthimmeln. Oj vad stjärnor det var. På natten vaknade jag och skakade av kylan. men med x-tra täcke och Joakims förträffliga eldning i kamin blev jag varm igen.

Dag 12 Eco dom Laguna los Tres

 

kliver upp tidigt (04:45) för att fota Fitz Roy i morgonljus. Äter frukost. Vi drar iväg på vår sista vandring som är upp till Laguna de los Tres. Det är en fantastisk vandring, återigen. Såg ganska omgående papegoja, världens största hackspett Giant woodpecker och Carracara. Vackra glaciärer, berg och floder. Glaciärer kalvar, vacker bokskog. Sista stigningen upp till toppen är brant. 400 höjdmeter på 1000 meters vandring =40%. Belöningen får vi omgående när vi kommer upp och tittar över kanten med glaciärsjö, branta stup, höga toppar och glaciärer. Så vacker och overklig vandring. Vi tar oss ner igen och njuter under kvällen av helgrillat lam.

Dag 13-14 El chaltén, El Calafate, Buenos Aires, Amsterdam, Arlanda, Sundsvall

 

Sista morgonen i nationalparken och nu börjar resan hem.Buss till Calafaté. Flyg till Buenos Aires. Vi checkade in på samma hotell som vi bodde på nerresan. Leif och jag tar en promenad, äter en god hamburgare. Jag går till barbareraren och rakar bort mitt skägg. Fantastiskt billigt 75:-.

På kvällen äter vi en sista god köttbit på restaurang Lorrare. Vi tar ett tangofoto i foajén.

Sista dagen i Argentina kliver jag upp och tar stadsfoton, På förmiddagen tar vi och shoppar loss på Patagonia affäreren. Äter en god sista lunch med Joakim och drar sedan ut mot flygplatsen. Incheckningen går snabbt och färden hem påbörjas. 13 timmar flyg till Amsterdam. Vänta 4 timmar för fortsatt flygning mot Arlanda. 2 timmar väntan och sedan de sista 3,5 timmars tåg hem till Sundsvall