Sicilien 2013

Sicilien

Elisabet och jag for 15 dagar till Sicilien i slutet av april. Vi bokade flygstolar till Palermo och de två första nätterna på hotell. Vi tog oss runt Sicilien med tåg, buss, cykel och båt. Vi färdades motsols runt Sicilien. Vi bodde mest på ”bed and breakfast”. Vädret var kanon, ungefär som svensk högsommar.

Palermo

Efter den vanliga rutinen med whiskey och cigaretter så är Elisabet redo att flyga ner till Palermo. Vi landar på kvällen, vi tar tåget in till stationen i Palermo. Vi hittar ganska snabbt till hotellet. Ett helt underbart gamalt hotell, högt i tak och mörkt. En kort promenad i sommarvärmen och inhandlande av vatten. Sen knyter vi oss.

Dagen i Palermo ägnar vi åt att ta en lång promenad genom stadens centrum. Marknad, turister, hamnen, loppis. Testar bl.a. den goda glassen, helt underbar. Sedan ägnar vi oss åt konstarten ”passeggiata” dvs. flanera hand i hand i sakta mak och spana in de andra människorna. Äter en god middag och tar en god kall öl!

Dag tre är det dags att resa vidare. Vi väljer att resa till Favignana. En ö som tillhör de Egadiska öarna längst i öster. Vi tar tåget dit. Men p.g.a. strejk blir det buss sista biten.

I Trapani blåser det storm. Många färjor är inställda men efter en del letande så hittar vi en båt som går till Isola Favignana.

Isola Favignana

Väl framme på Favignana letar vi upp olika alternativ på boende. Vi fastnar för en ”yoga och meditation” B&B. Ägaren talar viskande och rör sig lugnt. Möbler och inredning är smakfullt utvalda.

Nu är det dags att stilla hungern. Vi handlar korv, bröd, ost och vin. Letar upp en vacker klippa och sitter här och njuter av livet och en solnedgång.

Efter en underbar natt i ett läckert rum, var det dags för en morgonjogg. En helt underbar frukost med det mesta men framförallt en god skinka. Idag ska vi cykla runt ön. Vi hyrde var sin cykel, packade badkläder och började en skön cykeltur. Passerar klippor och fält. Mycket vackert och lagom varmt. Ett bad i medelhavet klaras av, inget njutbart direkt. Ca 18 gradigt vatten. Vi fortsätter till fyren på östra sidan av ön. Den delen är mer grön än den karga västra. Det blir totalt drygt 40 km cykling. Kvällen blir en repris med vin, korv, ost, bröd på klipporna.

Dag fem börjar även den med en morgonjogg. Vi njuter av den underbara frukosten, tänk att det är så gott med frukost efter en jogg. Tar en lugn promenad runt i hamnen för att sedan ta båten tillbaka till Trapani. Vi har åter tur och hittar ett B&B ganska omgående. Det visar sig att vi har en hel lägenhet för oss själva. Det är fördelen med att resa på icke semestertider.

Vi tar en promenad runt Trapani. Firar 1 maj med de andra glada Italienarna.

Sciacca

Dag sex tar vi bussen mot Sciacca ca tre timmars bussresa. Det är kul att åka buss, man är nära medresenärerna, hör språket, kulturen och pulsen. Vi kan lugnt se landskapet som passerar utanför. I Sciacca tar jag en spaning på B&B, jag hittar ett på toppen av staden. Genom gränder och ett otaligt antal trappor tar vi oss upp på toppen. I kväll blir det en flarra vin och pasta på rummet. Hur gott som helst. Nu är det varmare väder med sol.

I natt har Elisabet hostat, hon är lite små krasslig. Hon tar en lugn dag, läser en god bok i en av parkerna. Medans jag tar en fotosafari i staden. Först ner till hamnen och fiskmarknaden. Det är läckert när båtarna kommer in i hamnen och auktionen börjar vid varje båt. De gestikulerar, roppar, snackar med varandra, visar på ett brett minspel. Elisabet är nu däckad och febrig. Det blir en lugn hemmakväll med pasta och vin.

Idag är det dag åtta, lördag dvs. marknadsdag. Före vi fortsätter med buss tar vi en tur genom marknaden.

Porto Empodocle

Sedan göt vi en två timmars bussresa till Porto Empodocle, Moltebanos hemstad.  I en brödbutik frågar vi om de vet om någon B&B i staden. Hon hämtar ett visitkort från en B&B och pekar på den. Jag säger si och pekar sedan åt olika håll frågande, vart är den? Hon ropar på Rickardo som står på andra sidan gatan, han gestikulerar att vänta. Han säger bil och pekar på bilen, han kör oss till ett B&B. Där tar en kvinna emot oss och visar oss till ett rum, vi får det lila rummet. Det finns även ett gult och ett i orange.

Vi kastar oss ner till den tomma stranden, som ännu inte är vårstädad, på väg hem tar en fika och spanar in ett bröllop. På kvällen tar vi en god middag . När vi kommer hem vill ägarna skjutsa oss till romerska ruiner, så 22 på kvällen tar vi oss i bil ut i mörkret. Det är väldigt effektfullt med detta mörker och dessa upplysta ruiner. De försöker hjälpa oss att hitta en buss till Ragusa på nätet, men vi hittar ingen. Vi talar med varandra via googletranslate.

Till frukosten träffar vi Serenad, hon kan engelska. Vi samtalar och hon ska också till Catania. Så vi slår följe med henne. Vi får skjuts av ägaren till grannstaden där bussen går ifrån. På detta B&B är dom verkligen gästvänliga, de gör allt för att vi ska få det bra.

Vi tar bussen till Catania. Under resan prutar och bokar Serenad in oss på ett nytt B&B. När vi kommer till Catania står hennes pappa vid busstationen och väntar på oss för att skjutsa oss till B&B. Vi tackar Serenad för hennes hjälpsamhet.

Catania

Vilken tur vi har med boendet. Vi bor hos ett konstnärspar, han målar och hon skulpterar. Vi bokar in oss på en endagstur upp till Etna för nästa morgon.  Vi tar en kvällspromenad i den varma kvällsluften. Äter en god pasta med ett gott vin.

Idag, på den tionde dagen, drar vi upp till Etna med ett italienskt killpar, en guide och en tolk. Vi åker med en bil upp till ca 2000 m.ö.h. Det är läckert att gå runt på detta lavaberg och se ner till havet. Vilka enorma krafter det finns i naturen. Vi besöker en grotta som lavaströmmarna har gjort. Vi far till en ravin och ser på där floden har skurit igenom berget. Hela utflykten tar hela dagen och vi är lagom trötta när vi kommer hem på kvällen. Men väl värt.

Taormina

På morgonen, dag 11, sätter vi oss på tåget och far mot Taormina. Den lilla turist staden högt upp på berget. Vi tar en varm skön promenad från järnvägsstationen upp till staden, letar vi oss ett boende. Vi inhandlar lite vin och korv, sen tar vi och sätter oss i parken och äter. När vi är klara går till utgången. Men hallo den är låst med hänglås!! Vi går vidare till nästa utgång där står en vakt och släpper ut oss. 

Sicilien

Cefalù

Dag 12 sätter vi oss på tåget mot Cefalù. Vi stannar till i Messina för att byta tåg och äta lite lunch i stadens park. Väl framme i Celafù, tar vi upp letande efter en B&B. Via turistbyrån får vi en fin lägenhet vid ett torg. Vi har balkong med utsikt mot gågatan.  Det blir ett glas vin på balkongen.

Nästa två dagar börjar med en morgonjogg längs strandpromenaden. Det är mycket varmt. Det blir två dagar på stranden med sol och massage. På kvällarna får vi uppleva vackra solnedgångar.

Dag 15 är vår sista dag på Sicilien. Den består av att resa till Palermo, vidare till flygplatsen för sedan vidare transport till Arlanda med flyg. På Arlanda sov vi över på hotell före vi på morgonen drog vidare hem till Pikudden.