Sicilien 2016

Sicilien 2016

När vi var här på Sicilien för tre år sedan bestämde sig Elisabet att fira sin 60 årsdag med familjen i Cefalu. Nu tre år senare åkte vi hit med Elisabets barn och barnbarn. Elisabet bokade tågresa från Sundsvall, flygresa Arlanda-Palermo, taxi Palermos flygplats-Cefalu och lägenhetshotel i Cefalul. Hela resan var perfekt planerad med hög kvalité.

Jag planerade dessutom in en tre dagars resa ut på Stromboli, med övernattning på Lipari och en besigning av Stromboli. Vi njöt alla av dessa dagarna fullt ut.

Dag 1 och 2 Sol  +17 Sundsvall, Cefalu


Vi reser med tåg från Sundsvall till Arlanda. Tar flyget till Palermo. Där väntade en förbokad taxi som tog oss i rask fart till Cefalu. Sent på kvällen kan vi krypa ner i sängen på Sicilien. Först dagen börjar med en lugn dag vid poolen. Njuter av solen. Jag rekogniserar vägen till järnvägsstationen och biljettköp. På kvällen njuter vi av Jonatans kockkonster och ett glas vin. Vi bor ca 1,5 km utanför Cefalu uppe på berget. Perfekt med lugn miljö runt boendet.Dag 3 Sol +19 Limpari


Tidigt på morgonen dag tre, tar jag tåget till hamnstaden Milazzo. Det ligger ca 2 timmars tågresa österut från Cefalu. Det går små bussar från järnvägsstationen ner till hamnen. Det finns två stora färjföretag som åker ut till de Lipariska eller Eoliska öarn som dom också kallas. Bilfärjan tar längre tid medans de mindre båtarna tar en ut till Lipari på drygt en timme jag övernattar på Lipari en natt för att ta morgonfärjan vidare ut ill Stromboli.

Lipari är även det en vulkanö. Dock är vulkanen inte aktiv som på Stromboli. Den mysiga lilla byn med sina smala gränder är intressant att utforska. Huvudgatan Vittorio Manuele går från färjehamnen rakt igenom byn till den gamla hamnen. jag bor på ett bed and breakfast Casa Mafalda B&B. Ett mysigt, modernt boende. Jag äter en god middag i hamnen, laddar med pasta inför kraftprovet i morgon kväll.


Dag 4 Sol + 30 Stromboli


Kliver upp tidigt på morgonen för att hinna med morgonfärjan till Stromboli. jag har fixat frukostpaket då frukosten öppnar inte så tidigt. På väg till färjan ser jag en kyrkklocka och upptäcker att jag är en timme för tidigt uppe. Jag hinner då spana in morgon aktiviteter i hamnen. Spelet mellan taxichaufförer och turister. Färjan tar drygt 2 timmar. Tänk nu är jag här! Stromboli reser sig drygt 900 direkt ur havet. Det är en imponerande syn, tänk ikväll ska jag bestiga denna enorma sandhög som sprutar eld.  Jag tar mig upp till kyrkan, därifrån utgår alla guidade turer och där ligger även Magmatrek där jag har anmält mig. Vid kyrkan finns även en sportaffär som säljer och hyr ut prylar som pannlampa, känger etc.Med andra ord prylar du behöver för att bestiga Stromboli.

Vid 16:30 samlas alla som ska bestiga vulkanen. Det är 5 grupper. Vi delas in i grupper, med ca 12 deltagare per grupp. Vi får olika färge på hjälmarna för att veta vilken grupp vi tillhör. Vi får även ett par skyddsglasögon, dessa ska användas om det blåser uppe på toppen. Vår guid heter Mario. En mycket kompetent guide. Som kan berätta mycket om berget, geolog, botaniker och psykolog. Han hanterar de besvärliga turisterna på ett fördömligt sätt.

Uppstigningen tar ca 3 timmar. Först är det värmen, sedan kommer utmaningen att gå i djup sand. Eller som guiden sa till de som klagar att det är svårt att gå i sand. "Allt handlar om densitet. Elefanter kan gå i sand men apor har svårt för det". Efter ett tag når vi fastare mark att gå på, men då blir det smalt, brant och stenigt. Guidens replik till de som kryper och använder händerna: "risken är att du kysser stenarna och då hoppas jag att du har en mycke bra läkare hemma". Sista biten går på en stig längs kraterkanten. Plötsligt hörs ett blåsljud och upp slungas glödande magma högt upp i luften. Vi står i enn låmg rad längs kanten. Skymningen kommer och mörkret lägger sig. Ur den lilla kratern sprutar det vid ytterligare tre tillfällen. En fantastisk känsla infinner sig. Här sprutar magma från jordens innre. Vilken kraft, vilket skådespel. Jag njuter.

Efter en timma är det dags att packa ihop och dra sig neråt. Vi går i mörkret på ett långt led nedför berget. Med våra pannlampor lysande ser det läckert ut. Det tar två timmar nedför, benen känns skakiga efter halva tiden. Klockan 23 är vi nere i byn och det är bara att gå och duscha av sig sanden och krypa ner i sängen.

Dag 5 sol +28 Stromboli Det blåser en hård scirocco vind från Nordafrika


Vaknar med att jag hör hur det blåser ute. Starka vindar från Söder. Jag frågar om färjan kan lägga till, de vet  inte. Tar en vacker promenad längs stranden och in i byn. det är mycket varmt och blåsigt. Vid lunchtid kommer båten. Men den far ca 50 meter från bryggan och vänder igen. Det visar sig att i andra änden av byn där det är mer lä ligger en liten sightseeing båt som ska fara till Limpari. Med lite turoch vassa armbågar tar jag mig ombord på den överfulla båten. Vi guppar oss fram. Via Milazzo och en seg tågresa är jag tillbaka i Cefalu på kvällen. Och kan träffa de andra och berätta om besöket på Stromboli.


Dag 6-7 18 grader Mulet och sol Cefalu


Dessa dagar är vi och slöar vid poolen, promenerar runt i Cefalu. Äter underbara pizzor, glassar och pasta rätter. Att Jonte som är kock, lagar maten ute gör ju det helt fantastiskt gott. Det sköljs ner av gott vin och god öl.

Vi har en underbar 60 års middag alla tillsammans en av kvällarna, där barnen firar sin mamma, mormor och svärmor

Dag 8och 9 Stockholm


Då är det dags att fara hem efter en undrbar visstelse här i Cefalu. Sista dagen tillbringar vi vid poolen och en kort stund i stan med att äta lunch och ta ett glas vin. Jag avslutar vistelsen med lite massage på stranden.

taxin hämtar oss som planerat och flygresan hem går snabbt och bekvämt. Vi övernattar på Rest and fly på Arlanda. På söndag morgon far vi hem till Sundsvall. En underbar vecka är slut med poolliv och Stromboli bestigning" Om du använder händerna när du bestiger Stromboli kommer du att kyssa stenarna och då hoppas jag att du har en mycket bra läkare hemma".