Svalbard 2015

Svalbard 2015

En resa med många upplevelser

Vi far med Polar Quest till Svalbard, på expiditionskryssning i 12 dagar.  Vi gör korta strandhugg med zodiakar, lyssnar på intressanta föreläsningar i loungen eller bara njuter på däck av den underbara utsikten. Vi möts mest av sol men också av blåst och snöfall. Jag får nypa mig i armen hela tiden, ” detta är verkligt, detta är vår fantastiska värld”, alla dessa underbara möten med djur och den fantastiska vy som passerar oss hela tiden. Vi äter god mat i överflöd varje dag, till frukost, lunch och middag. Vid maten har vi intressanta samtal med nya intressanta bordsvänner varje dag.Servicen ombord är mycket professionell.  Trevlig, serviceinriktad personal.Vi har kunniga, servicemedvetna guider, som överträffar mina förväntningar hela tiden. De utstrålar värme, glädje, nyfikenhet och vill gärna dela med sig av sina kunskaper. Vilket häftigt team. En helt fantastisk resa!


Dag 1 och 2 Sol och mulet +10 Sundsvall, Trondheim, Bodö


Vi reser med tåg från Sundsvall till Trondheim. Flanerar runt i Trondheim på kvällen. Dagen därpå tar vi tåget mot Bodö. Vi åker över fjäll med 2 meter snö, ner till fjordar och upp över fjäll igen och ner till Bodö. Det är en mycket vacker resa. På kvällen anländer vi Bodö.


Dag 3 Regn mulet +9 Bodö


På morgonen efter, flanerar vi runt i Bodö och letar upp vart vårt fartyg Polar Quest ligger. På eftermiddagen kan vi mönstra ombord som första passagerare. Bussen med övriga passagerare anländer från flyget. Det första som sker är en kort välkomstinformation och säkerhetsinformation med bl.a. flytväst test. På kvällen äter vi vår första middag. En fem rätters a la carte middag. Vi börjar med en aptitretare, fortsätter med en god soppa, sedan sallad, till huvudträtt finns det en fiskrätt, kötträtt, pasta eller vegetarisk att välja på! Till sist tar vi och smakar på den goda efterrätten. Varje kväll i 11 dagar, oj vad livet är underbart.


Dag 4 Sol +5 Väderön


Väcks 7:30 av en klingande röst i högtalarna. Efter en natt med dyningar på sjön och åksjukepiller vill jag bara sova. Men en god frukost och att vi var vid Vaederoey och ska bestiga berg, gjorde det lättare att stiga upp. Vi landstiger med Zodiakerna, delar upp oss utifrån vad vi ville göra i grupper. Jag bestiger berget (700 möh) med en grupp. Med en vidunderlig utsikt över lagunen och omgivningen. Elisabet går en vandring bland husen. Middag och sedan är vi vid fisksamhället Å. Efter en föreläsning om fisket på Lofoten och en kort rund vandring är vi lagom tillbaka till middagen.

Dag 5 sol +4 Nussefjorden Trollfjorden


Vi övernattar i skyddet av en fjord. På morgonen gör vi en landstigning i Nussefjorden. Lyssnar på historier om fiskesamhället och tar en vandring till fyren. Ombord på Quest blir det föreläsning om sjöfågel och norsk fiske. På eftermiddagen passerar vi också in i berömda Trollfjorden. En trång fjord med branta berg på sidorna. Vi glider igenom Lofoten och kommer ut norr om. Vi får uppleva en fantastisk underbar kväll med solnedgång


Dag 6 Sol +4 Norska havet


Morgonrutinen börjar kännas igen. Väckning 7:00 med sprak i högtalaren. Frukost 8:00 och 9:30 drar en aktivitet igång. 12:00 Lunch 13 aktiviteter middag 19:30 ”jami jami” Livet passar mig bra. Idag är vi ute på norska havet, en lugn överfart med bara lite dyningar. Dagen består av fotografering från däck. Stormfågel, tretåig mås, vittrut. Fåglarna glider upp längs med Quest och glider med oss. Föreläsning om Miljöpåverkan och Svalbardshistoria. Största diskussionen vid middagen är om det är belagt eller vedertaget.


Dag 7 Mulet sol +5 Björnön


Tidig väckning 6:00 går första Zodiak utflykten. Vi är vid Björnön. Det gäller att passa på då det inte är vanligt att det ges möjlighet att göra utflykter på och vid denna ö. Vi ser helt fantastiska fågelberg, med tusen och åter tusen olika Grisslor, fantastiska bergsformationer. Vi ser fiskfartyg som havererat, som faktiskt ser väldigt vackert ut i sina rostangrepp.  Frukost 8 och 10 är det nästa Zodiakutflykt. Vi landstiger på Björnön. Det är en viss känsla att gå iland på denna ö. Inte många människor har haft möjlighet att sätta ner foten på ön. Vi går upp till klippkanten och ser ner på Quest och alla fåglarna. En skön vandring. När vi ska gå ombord igen så har vi en hel del sjö. Men guiderna är skickliga med Zodiakerna.  Under dagen hinner vi med ytterligare en zodiakutflykt. Vi får bekanta oss med Lunnefåglarna. Dessa vackra fåglar.


Dag 8 Sol +  Södra spetsbergen


Idag vaknade vi till att se is och åter is, små flak, issörja, stora isflak, isberg. Vi åker runt bland dessa isflak, sakta knuffar fartyget undan dem. Vi ser spår från antagligen björn i form av blodfläckar på isen. Vi stöter på en valross på långt håll. Men sedan får vi uppleva en stor sak i dubbel bemärkelse.

Vi ser hur en Blåval sprutar ut vatten vid flera tillfällen. Även Vikvalen dyker upp  en kort stund. Vilken upplevelse. Hela dagen är vi på båten men det är helt fantastiskt att se dessa djur och det vackra landskapet som passerar.


Dag 9 Dimma sol +2 Junibukten


Vaknade sent idag 7:30, Vi passerar Nya Ålesund, då ekar det i högtalarna ”rörelse på stranden” Kan det vara björn? Vi tar på oss kläderna, flytvästen, kameran är med, mössor och vantar.  En  svettig påklädning, vi signar ut på namnlistan.  Vi samlas ganska snabbt i Zodiakerna och far ut mot stranden. Det visar sig vara renar. Vi far över till andra stranden, där ser vi polarräven. Vackra berg och fantastiska glaciärer. På eftermiddagen åker vi till land för att se på valrossar. De ligger där och jäser på stranden. De kan bli uppemot 1,5 ton. De käkar 60 kg musslor varje dag. Vilka underbara djur. Vi åker fram emot glaciärerna, dess fantastiskt vackra blå, vit jordiga. Föreläsning om valross sedan


Dag 10 Mulet snö -2 Liefdefjorden


Vaknar i dimma, går upp och kollar in Monacoglaciären, då knackas det på rutan från bryggan. ” Isbjörn klockan 1!”. Upp med kameran, jajjamen där lufsar den. Ner och hämta det större objektivet. En hona som luffsar längs is/strandkanten. Rullar sig, badar, äter och vandrar lugnt på ca 300 m avstånd. Vilken känsla! Dock förtar det lite av känslan när man ser att den har GPS sändare om halsen och ett stort 15 på ryggen. Allt för forskningen. Efter frukosten gör vi en Zodiak utflykt för att se på valrossar. Glider in mot valrossar med Zodiakerna. Gamvarossen glider mot oss och kollar in oss. Vi verkar ok, för strax glider 8 stycken unga mot oss, dyker och kommer upp några meter framför oss. De leker runt omkring båtarna under en lång period, riktigt nyfikna. En helt varm känsla infinner sig i detta möte med dessa djur. Senare är det middag som vanligt och loungen.


Dag 11 Mulet snöfall storm -2 Raudfjorden


Vaknar till snöfall och 12 s/m En kort utflykt till glaciärranden på fm. Dags för ett polardopp före lunch På drygt 79 breddgraden är vi sex tappra som hoppar i vattnet från bryggan.Häftig uppgiggande känsla.

På eftermiddagen en tur i sjögång och snöstorm, Mysigt med det hårda vädret.  Vi far till danskön där André höll till med sin luftballong. Sjögången fortsätter 2,5 m höga vågor. Lugnar sig när vi kommer in i lä och lägger oss för natten. Hög midnattssol.


Dag 12 Strålande sol +- 0 Kungsfjorden


Vaknar till en underbar morgon. Igen! Oj vilken vacker vik oj vilket väder! Utflykt till land efter frukosten. Det är riktigt varmt i solen. Vandrar upp mot ett berg, stöter på en ripa hane och hona. Kliver vidare upp mot toppen. Och där ligger plötsligt en polarräv och sover med 30 fotografer runt om, Den sträcker på sig och går sakta iväg över snötäcket och stenarna. Vilken häftig upplevelse, helt overklig.  Vi kliver upp ytterligare en avsatts och spanar ut över fjorden. Helt enorm utsikt. Vi går/glider ner till stranden och hoppar i vattnet från stranden.


Lunchen är som vanligt mycket god. Utflykt nummer två på eftermiddagen. Det är en tur längs stränderna, isberg, sälar och räven igen, denna gång äter han på en trut. En helt fantastisk dag!


Dag 13 Sol + 2 Berensburg


Vaknar utanför den ”ryska staden” Barensburg. Detta ryska område där de bryter kol. Ett litet ryskt område, ca 400 pers. En liten rysk kolloni med rysk atmosfär. Hus, leninstaty, hotell, fullt utrustat sjukhus (tyvärr finns inga läkare så det står oanvänt), bostäder. En rysk tolk som med sin engelskryska accent berättar för oss om samhället.

Lunch ombord, vi far över fjorden till Torshamn. Vi tar en tur runt i ett varmt vackert väder. Såg bl.a. säl som diade. Vi tog en vandring upp på ett snötäcke. Åkte ruschkana ner för branten. När vi kom ner är ölen på kylning och vi passar även på att ta ett dopp. Väl på båten blir det avslutssnack och barbecueparty. Sent på kvällen glider vi in mot Longyearbyen. Vi är framme vid midnatt.


Dag 14 mulet +2 Longyearbyen


Vi börjar med en sista underbar frukost på Quest. Sista samtalen med några av våra medresenärer. Tänk denna fantastiska resa är slut. Tänk allt vi upplevt ombord. Känns lite vemodigt att lämna alla dessa fantastiska människor som vi träffat. Vi går iland och tar oss upp till vårt hotell. Tar en promenad till muséet. Mycket bra museum, väl värt ett besök. Vi tar oss upp till kyrkan och dagis, köper en kaffe och njuter av att vi är på Svalbard. Tar oss en god bit mat på Kroa.Ikväll blir det en tidig kväll.


Dag 15-17  Longyearbyen - Tromsö-Narvik-Gävle-Sundsvall


Tar en underbar promenad ner till hundgården för att ta en sista chans att se ismås. Ser ingen, men andra fåglar. Äter en frukost och går sedan på shoppingtur. Letar efter kebabmannen utan framgång, tyvärr har han flyttat till Tromsö. Vi gör oss i ordning för att i god tid ta oss med bussen till flygplatsen. Vi blir dock uppraggade av en taxi. Vi laddar för flygresan och tar ett snack med Ronny som också tar samma flyg.

I Tromsö tar vi oss till ABC-hotellet uppe i backen. Kollar runt i i stan och vi tar även en span på kebabmannen. Utan framgång


Vi kliver upp tidigt med tuppen. Bussen går 6:00 mot Narvik. En vacker busstur på 4 timmar längs med fjordar och över berg. I Narvik byter vi till tåg för en resa upp till Riksgränsen, Kiruna och vidare för byte av tåg i Boden. Vi äter mat i restaurangvagnen med en mycket intressant kille. Han berättar för oss om sitt liv i en liten by utanför Kiruna (ca 100 km). Tjuvjakt, bykniv/yxbråk, alkohol, arbetslöshet och misshandel. Men numera familjefar, med en son. Tänk vad en del människor har genomlevt! Det ger en hopp för livet att det kan bli bra. Och här sitter jag i min ”Svalbard bubbla” Vilken kulturkrock i hjärnan.


Vi vaknar i Gävle på morgonen, efter en hotellfrukost på Scandic, tar vi en promenad runt i stan. Njuter av det fina vädret och alla minnen som vi pratar om; Sälarna som diade, valrossarna, alla fåglar, räven, isbjörnen, alla vackra vyerna, som Himalaya på havsnivå, alla goa människor vi träffat, goa glada guiderna, den fantastiska personalen ombord, badandet, en helt fantastisk resa med minnen som jag kommer att leva länge av.


Vi kliver på tåget i Gävle och vid lunch är vi hemma i Sundsvall. Vilket fantastiskt researrangemang. Funderar ni på att göra en resa till Svalbard så är det tveklöst Polar quest som jag skulle rekommendera. Som är en helt fantastiska researrangör. Med kunniga proffsiga guider