Sydafrika 2014

Sydafrika 2014

You die just once, why not die big!!

Jag och mina barn Peter, Andreas och Helena far på en safariresa till Sydafrika i 8 dagar. En flygresa på 10751 km, restiden 36 timmar. Vi har några underbara dagar på Glenn Boyd Game reserv. Åker runt med vår guide Henni i en toyota jeep varje morgon och kväll. Barnen och jag umgås på dagarna och bara njuter av all tid tillsammans. Nattsafari, samtal runt elden på kvällen, de goda middagarna, vandringarna på dagarna, möten med nya intressanta människor och det underbart varma vädret. 

Dag 1

Vi hämtas på flygplatsen i Port Elisabeth av vår guide Henni i en Toyota med lastflak. Väskorna kastas upp på flaket. Henni är en stor kille som tävlar i bodybuilding och välkänd duktig jägare i trakten. Vi åker ca 200 km mot nordväst i 1 timma och 40 minuter. Från motorväg till dammig grusväg. Under resan ser vi bl.a. giraffer, strutsar och zebror. Så overkligt!! Strålande solsken och 42 grader varmt! Henni berättar att i förrgår så hade de stött på två Cobraormar när de skulle installera en tv! Känns tryggt. Väl framme tar vi en öl och bara sitter och njuter. Ett gäng jägare från Värmland är på plats och berättar för oss hur läget är på Glenn Boyd.

Vi äter en lunch bestående av rostat bröd, bacon, stekt ägg. Eftermiddagen ägnar vi åt att spana in fåglar och vår närmsta granne en buffel. På kvällen tar vi en tripp med bilen ut i det afrikanska landskapet. Först åker vi ner till ett fält. Där finns fyra stora noshörningar. De tittar upp lite lojt på oss, och fortsätter sedan att äta. Som Gräsklippare går de fram. Sen fortsätter vi vidare. Och plötsligt, ser vi en hel hjord av giraffer!! Helt fantastiskt att se dem framför sig, helt fria. Vi kom ca 40 meter från dem. Helena blir överlycklig!!

Vi kommer tillbaka vid 20:00 efter en fantastisk safari. Vi äter en god kvällsmat bestående av en gryta av Kudu. Vi Surrar och diskuterar med värmlänningarna och deras guide Greg, studenterna Davve, Christoffer fram till midnatt. På natten hör vi några märkliga ljud! Vilket visar sig vara marulk.

Dag 2

Vaknar till en skön vacker morgon av ett par fåglar (Hadedah ibis)  som skränar som Trutar. Plockar fram frukost, rostat bröd, yoghurt, juice. Solen skiner och på andra sidan sjön går det Nyala och äter gräs och dricker vatten. Borta i ena änden av sjön springer några ”Vervet monkey” i andra änden går det några bufflar. På stranden står en häger och ”Hadedah ibis”. Och ifrån träden låter flera olika fåglar i en skön blandning av sånger. Det är ca 20 grader i luften och solen är strax över horisonten. Jag sätter mig och njuter av detta underbara tillfälle. Thomas!! Du har vaknat mitt i Afrika!! Jag njuter av stunden!!

Sen väcker jag barnen, dags för frukost. Värmlänningarna väntar på att få åka ut och jaga. Vi förbereder oss för att åka på safari. Vi drar iväg! Vi ser några Kudu, Nyala, Impala. Stöter på en stor sköldpadda, ser zebror och även våra gamla vänner girafferna! Tillbaka på Glenn Boyd slappar vi. Helena lägger sig i solen. Vi går en vandring ut i vildmarken det är ca 38 grader varmt. Peter försöker sig på att äta kaktusfrukten, men får massa små stickor i fingrarna. Vi bestämmer oss för att åka till Pumba game reserve i morgon för att se elefanter. Lunchen består av köttfärs (Kudu) och spagetti. Drar till poolen och jag tar ett dopp. Då drog ett åskväder med stora regndroppar över oss.

Mot kvällen drar vi iväg på en safaritur igen, stöter på bl.a. några noshörningar. Efter den turen gör vi en egen tur på egen hand, ut i bushen. Vi stöter bl.a. på bufflar. Vi äter en underbar kycklingmiddag. Sen kryper jag till kojs vid 22 tiden, de övriga är ytterligare uppe någon timme.

Dag 3

Vaknar till mina kompisar ”Hadedah ibis”. Det är mulet och ”bara ca 18 grader varmt. Träffar svenskarna en sista gång till frukost. De ska fara idag. Idag tar vi en kort tripp runt husen före vi drar iväg till Pumba Game. Perfekt att det inte är lika varmt som det har varit, djuren blir mer synliga då. Vi tar ett kort stopp i Grahamtown. Vi spanar in ett monument för nybyggarna. Knepig känsla att de har stora monument för de nybyggare som bedrev apartheid.

Vi välkomnas av en välkomst drink på Pumba. Med en vänlighet som känns plastig professionell tas vi emot, informeras och hämtas av ytterligare en guide för dagen. Lindo (tjej) ska ta hand om oss. Första mötet blir med elefanter. Två mellanstoraelefanter står och kelar med varandra. Vi ser en mamma med en unge och sedan dyker det upp ytterligare sju elefanter. Några riktigt stora. De sveper förbi våran jeep, drar in snabeln under taket. Häftig upplevelse att vara så nära så stora djur. Efter ett tag stöter vi på vita lejon. En hona med tre små ungar och en storasyster ligger och äter på ett vårtsvin. Vilken upplevelse. Vi är ca 10 meter från dem! Vi kollar i säkert 15 minuter. Vi har tur som får uppleva allt detta. Vi är de enda som är i parken idag!!

Vi blir bjudna på en buffè med olika maträtter. Kocken serverar oss och vi njuter av maten, speciellt den goda efterrätten som skulle förändra våra liv enligt kocken. Blir överraskade av en apa som passar på att sno socker. Hen tar det i munnen, under armarna, i händerna och drar. Vi förväntar oss en fortsättning av safarin men blir raskt transporterade till grinden och hemtransport.

Peter och jag går på en vandring upp på ett berg. Vi stöter på några gnu som vi smyger på, mycket spännande. När vi kommer upp på berget öppnar sig kvällshimlen för solen. En underbar syn. Vi går rask hemåt då mörkret kommer snabbt när väl solen gått ner.

Det blir en god middag och en sen kväll. Jag tror att Helena lägger sig sist vid 2:00 tiden.

Dag 4

Dagen börjar med ett glatt möte med en apa. Jag kliver upp som jag brukar vid 5 sätter på brödrosten, tar fram juice och yoghurt och sätter mig på altan för att bara njuta. Jag hör att brödet är klart. Vänder mig om för att kliva upp. Då ser jag att en apa har en rostad i munnen, han blir nog lika överraskad som jag. Men go är han. Vips rusar han iväg.

Idag gör vi en vandringssafari. På begäran från oss går vi till fots idag. Vi tycker att det ska bli skönt med ett avbrott mot att sitta i den guppiga jeepen.  Vi knatar upp på två berg och går en runda. Riktigt kul att gå. Vår guide är nog inte lika glad men han kan behöva gå lite.

Sydafrika

Dag 5

Idag blir det lite solning och egna vandringar runt sjön under dagen. På kvällen tar vi en rundtur med jeepen igen och stöter bl.a. på våra giraffer.  Middagen består av köttgryta av Kudu. Det är mysigt att sitta runt elden tillsammans med studenterna och snacka. Senare på kvällen får vi uppleva när marulkar gruppjagar småfisk. Jag har hört det tidigare nätter men inte förstått vad det varit. Läbbigt att se över ca 20 fiskmunnar i vattnet. Vi tar även vår första nattsafari på natten. Andreas har med sig sin starka pannlampa och lyser in i mörkret, djurens ögon lyser och de blir alldeles stilla. Vi kan gå jättenära dem utan att de sticker.

Frukost ritualen upprepar sig idag också. Idag ska vi fara upp bland bergen. Helena är illamående och stannar hemma i sängen. Det blir en grabbsafari. Peter noterar alla djur vi ser och försöker lära sig dem. Bra jobbat Peter! Impala=black and white och Mac donalds emblem i rumpan, Nyala= male har strumpor och ränder. Waterbuck har en toalett ring i baken efter att ha varit första djuret på Noakark, färgen hade inte torkat! Osv.

Vilar hemmavid och fotograferar i närområdet. Helena och jag tar ett dopp i poolen. Läckert att bada med noshörningar utanför tomten. På kvällen kommer Davve och hämtar oss för en safari. Intressant, han har mycket kunskaper om naturen som han delger oss. Vi tar ett stopp för att ta en öl. Mysigt att sitta uppe på berget, låter vinden svalka oss, tittar ut över dalen och bara njuter av en kall öl. Vilken skön upplevelse.

En middag med grillad Impala, helt underbart gött. En kväll framför brasan och en nattsafari klarades av sista kvällen.                                                                              

Dag 6

Sista morgonen som jag vaknar till dessa fåglar. Fast vi har sovmorgon till 7. Så kliver jag upp och njuter av att sitta på altan och bara njuter av alla djuren som kommer för att äta och dricker vatten vid sjön. Packar och fixar frukost. Vi tar ett sista foto av oss och drar ut på stäppen, Henni ska visa oss hur man äter en kaktus. Slår ner dom med en pinne, rullar dom i gruset och delar dom.

Vi far mot Port Elisabeth, men vi stannar 15 minuter före flygplatsen för att ta oss ett dopp i Indiska oceanen. 2 timmar på stranden, helt underbart! Vi drar till flygplatsen kramar om Henni och checkar in.

Sammanfattning av resan

Helt fantastiskt att resa med Andreas, Helena och Peter! Få vara med mina barn, underbart att gå ut och walk around. Alla gick med alla någon gång. Läckert! "Kvalitetsresa" bara vara på en plats, träffa nya människor, sitta runt lägerelden på kvällen, småprata, knäppa kort i lugn takt, spana, leta, uppleva. Alla dessa djur, som lever här. Några av dom livsfarliga, men så vackra och fria. Våra "nattsafari", våra möten med med de "sovande" djuren. Första dagens möte med girafferna var ett kontrastfullt möte, som gav oss en känsla för vad som väntade oss.

Som våran guide sa en dag: You die just once, why not die big!