Transibirien 2010

Transibiriska järnvägen

Sammanfattning

Sommaren 2010 gjorde vi vår långa resa med Transibiriska järnvägen. Min svåger Bernt, storasyster Rosmarie, min fru Elisabet och jag Thomas. Bernt var den store planeraren för denna resan. Han var också vår helt fantastiska reseledare.

Vi for från Stockholm med färja till Helsingfors, tog tåget till St.Petersburg. Fortsatte till Moskva med nattåget, där klev vi på transibiriska järnvägen. Vi stannade till i Irkuts och for upp till Bajkalsjön. Fortsatte sedan med järnvägen till Mongoliets huvudstad Ulan Batar. Vi stannade nio dagar i Mongoliet. Vi for ut på en fem dagarstur i Mongoliet.Vi besökte nationalparker med öken, stäpp och berg samt gamla huvudstaden Kharkorum.

Avslutningsvis fortsatte vi vår resa till Beijing. Vi stannade där i fyra dagar, före vi flög hem via Köpenhamn och Stockholm.

Resan

Mellan den 16 juni-14 juli

Elisabet och jag tar tåget till Stockholm. Där möter vi Rosmarie och Bernt. Vi tar färjan från Värtahamnen till Helsingfors. Vi går runt Helsingfors under dagen. Sitter på Domkyrketrappan handlar och sätter oss på tåget mot St. Petersburg.

Vi kommer till gränsstationen där vi väntar ett tag på att allt ska bli klart. Nu är vi Ryssland, detta väldiga land. Första känslan är militärt, rejäla kvinnor och slitet. Detta kommer jag dock att få omvärdera allt eftersom resan fortsätter.

Utanför St. Petersburg reser sig stora nybyggnationer, skyskrapor som håller på att byggas. Bredvid finns dessa gamla träkåkar och garageplatser. Vi kommer fram sent på kvällen och påbörjar vår långa kvällsvandring till hotellet.

Vi har två hela dagar i St. Petersburg. Vilka byggnader, helt fantastiskt, mycket parker med grönt. Affärsgator Nevskij Prospect och smågator. Alla dessa bröllop över allt. Det är studenthelg. Familjer har samlats för att fira studenten. Korttagning framför ett vackert motiv. Vinterpalatset beskådas utifrån. Det finns mycket vackert att se i denna moderna stad med moderna människor.

Besöker kryssaren Avrora. Hamnar i en stor säkerhetsmanöver. Europeiskt toppmöte med avspärrade gator och poliser/militärer så långt ögat kan nå. Vi kliver på nattåget mot Moskva. Ett mycket modernt liggvagnståg.

Vi anländer tidigt på morgonen till Moskva. Med vår guide hittar vi snabbt till hotellet. Vi kastar in vårt bagage, går sedan ner i restaurangen och äter frukost. Helt fantastiskt frukostbord. Sen gör vi en del av Moskva bla Rödatorget, tänk att vi är på Rödatorget och Gorkij parken.

Moskva känns slitnare och mörkare. Vi far till hotellet och kryper ner i sängarna. Nästa morgon träffar vi Natasha för att få biljetterna till Irkutsk. Hon kommer till hotellet. Vi tar vårt bagage och far till järnvägsstationen, lämnar in dom. Sen tar vi oss runt i Moskva under hela dagen. På kvällen är det dags att stiga på transibiriska järnvägen. Vi får en egen hytt. Mysigt. Fyra dagar tar det Irkutsk.  Varje dag följer vi tågvärdinnans rutiner, med damsugning, rensning av toaletten etc. Vid varje station förbereder vi oss för en rusch till att uppsöka de små kioskerna. Köper öl, korv, chips, yoghurt, nudlar. Tar kort springer runt och knäpper kort. Sitter i kupén och tittar ut över det Sibiriska landskapet, björkar stäppar och kullar. Hus, människor och djur. Mycket fattigt ser det ut att vara. Spännande värld som passerar bara några mm fönster som skiljer mig från denna värld. Sakta 80km/h åker vi genomlandskapet. Passerar alla dessa flaggvakter vid varje järnvägsövergång.

Vi anländer tidigt på morgonen till Irkutsk. Vi letar oss fram till lägenheten där vi ska bo i två nätter.  Vi tar en promenad genom staden. Den upplever jag som fattigare än de städer som vi varit i tidigare. Många kör högerstyrda bilar. Importerade från Japan. Vi går genom marknader men även moderna köpcentra. En blandning av nytt och gamalt. Även i denna stad finns det ett Chinatown. Besöker ett Wienercafé. Där tar vi vår första riktiga ryska vodka, iskall och god. Vi har otur med vädret det regnar och är mulet.

Efter två dagar i Irkutsk packar vi vårt bagage igen och tar taxi ner till färjan som ska ta oss upp till Bajkalsjön. Vi kliver av i staden Listvyanka. Letar fram en taxi som tar oss till hotellet som ligger utanför staden. Hotellet känns som riktigt kommunisthotell från 60-70 talet. Röda långa mattor och mörkt trä. Vi ser inte så mycket av Bajkalsjön under dessa två dygn, men vi tar oss till en liten by där de säljer god rökt fisk. Äter en god middag för inget. Traskar längs stranden mot norr. Går på ett marint museum. Husen är om vartannat modernt slott och fallfärdigt hus.

Med en liten buss ihop trängda tar vi oss ner till Irkutsk igen. Det är mulet under hela vår vistelse på denna plats.

Nu är det dags att ta sig vidare mot Mongoliet med transibiriska järnvägen igen. Vi kliver på tåget på eftermiddagen. När vi vaknar på morgonen har landskapet förändrats, det är mer kullar utanför vårt fönster. När vi passerar gränsen till Mongoliet får vi vänta ett par timmar i värmen. Vi hinner gå och fika och på en liten marknad. På kvällen är vi i Mongoliet. Vi växlar pengar på stationen och andas in den Mongoliska mentaliteten. Vi ser den första geren och hästarna. Vi är i Mongoliet!! På morgonen anländer vi tidigt till Ulan Baatar. Vi hittar en som representerar UB Guesthouse. Får skjuts till Guesthouset. Ett något trångt vandrarhem. Med flera rum allt från dubbelrum till åtta platsers. Vi får ett rum med två våningssängar. Blir bjudna på en enkel frukost. Vi ska vara här i nio dagar. Vi börjar med att ta en växelpromenad till banken. Det är varmt och en puls i staden. På UB får vi information om olika turer. Vi bestämmer oss för en fem dagars tur. Första dagen far vi till Nationalpark i bergen för att komma ner i varv. Inklusive hästridning. Dag två dusch på UB sen vidare till Gamla huvudstaden på stäppen, .Kharkorum Dag tre kör vi mot Nationalparken med vattenfallet. Dag fyra stannar vi vid vattenfallet inklusive hästridning. Dag 4 resdag till Öknen, inklusive kamelridning. Dag fem tillbaka till UB. Vi har egen chaufför och egen guide som fixar mat. En helt otrolig resa. Vilken upplevelse. Så vackert och vilka upplevelser.

Tillbaka i UB har vi ytterligare dagar att utforska dinosaurie museet, tempel, restauranger och shoppingcenter.

Tidigt på den 10 dagen bär det iväg igen med transibiriska järnvägen. Mot Beijing. Vi far genom Gobi öknen och kommer till kinesiska gränsen sent på kvällen. Tar oss över gränsen med hjälp av hjulbyte så att det passar det kinesiska vagnsbredden. Anländer på morgonen till Beijing. Efter en del diskussioner om vilken taxi vi ska ta (och blir naturligtvis lurade) kom vi till vårt hotell. Mitt bland Hutonger och när Förbjudna staden.

Vi ska vara här i fyra dagar. Vilken puls människor över allt. Himelskafridenstorg, förbjudnastaden, silkesmarknaden, hutonger, vi svepte genom Beijingsgator. Vi far upp till kinesiskamuren, sidenfabrik, tehus och kinessik fotmassagen med tillhörande försäljning av produkter. God mat i alla dess former. Smoggen hängde över oss och det var några nederbördtyngda dagar.

Vi avslutade detta äventyr med en långflygning, Beijing-Köpenhamn-Stockholm. För att sedan ta tåget hem till Sundsvall.

Resdagbok